Δευτέρα 18 Μαΐου 2020

Κριτική για φωτοφραφικό λεύκωμα 1ου Γυμνασίου Μοσχάτου

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΥΡ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

 

1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΟΣΧΑΤΟΥ (ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ)

1932-2017. ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

 

Με τον παραπάνω τίτλο και υπότιτλο κυκλοφόρησε πρόσφατα (2017)  ένα εξαιρετικό πόνημα που δεν απευθύνεται μόνο σε όσους φοίτησαν ή εργάστηκαν στο ιστορικό 1ο Γυμνάσιο Μοσχάτου, αλλά και σε όσους είναι ευαίσθητοι απέναντι σε διάφορα προγράμματα πολιτισμού, περιβάλλοντος, υγείας, αλληλεγγύης, εκπαιδευτικής πράξης και ιστοριογραφίας του τόπου γέννησης ή διαμονής τους. Γενικά σε όσους παρατηρούν και ενδιαφέρονται για τα κοινωνικά δρώμενα.

Ο Δημήτρης Κυρ. Κυριακόπουλος δεν κατάγεται από το Μοσχάτο ούτε και είναι δημότης του ομώνυμου δήμου. Έτυχε όμως να υπηρετήσει στο εκεί 1ο Γυμνάσιο επί τριάντα ολόκληρα χρόνια ως καθηγητής της μουσικής και για κάποιο διάστημα ως υποδιευθυντής του.

Στο διάστημα αυτό άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα της αξίας του και της προσφοράς του. Σφραγίδα καταξίωσης του εκπαιδευτικού του έργου και της πολιτιστικής του επίδοσης. Πρωτοστάτησε σε πολλά έργα της μαθητικής κοινότητας του Γυμνασίου και σε αγαστή συνεργασία με τους συναδέλφους του, τους μαθητές του, τους γονείς τους και παράγοντες του δήμου Μοσχάτου, κατάφερε να συγκεντρώσει και επιμεληθεί ένα σπουδαίο και πλούσιο ιστορικό και φωτογραφικό υλικό γύρω από τις δραστηριότητες του σχολείου του. Υλικό που αναφέρεται στην ιστορία του διδακτηρίου, στην εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα και σε ποικίλες δραστηριότητες που ο ευνοϊκός απόηχός τους διαχεόταν όχι μόνο στον περιορισμένο χώρο του σχολείου αλλά και στον ευρύτερο του δήμου.

Το υλικό που συλλέκτηκε ύστερα από επίπονες προσπάθειες του συλλογέα-επιμελητή της έκδοσης, αποτυπώθηκε με εντυπωσιακή τάξη και λεπτομέρεια σε ένα καλλιτεχνικό Λεύκωμα, σε χαρτί πολυτελείας και εξώφυλλα εξαιρετικής ποιότητας, που φέρει τον εν αρχή του παρόντος σημειώματος τίτλο και είναι «χάρμα ιδέσθαι».

Εκεί απολαμβάνει κανείς – αναπολεί και συγκινείται, ενθυμούμενος και τα δικά του μαθητικά χρόνια – φωτογραφίες καθηγητών, μαθητών, διαφόρων εκδηλώσεων (σχολικών, εθνικών, αποκριάτικων, γυμναστικών επιδείξεων, απονομής τίτλων και αποχαιρετισμού αποφοίτων, μουσικών, περιβαλλοντολογικών, λαογραφικών, εθελοντικών ομάδων κ.λπ.. Παρατηρεί απολυτήρια δημοτικού-γυμνασίου, αποδεικτικά μετεγγραφής, αιτήσεις, βεβαιώσεις, πρακτικά απαλλαγής διδάκτρων απόρων  μαθητών, επιβολής ποινών, καταγραφής βαθμολογιών, απουσιών κ.λπ.)

Όλα αυτά μαρτυρούν ότι ο συγγραφέας του Λευκώματος κ. Δημ. Κυριακόπουλος δεν περιορίστηκε μόνο στο μάθημα της μουσικής, αλλά επεκτάθηκε και πέραν αυτής, συγκροτώντας το υπέροχο αυτό Λεύκωμα που θ’ αποτελεί μια ωραία παρακαταθήκη για τη βιβλιοθήκη του 1ου Γυμνασίου και του δήμου, ίσως και εφαλτήριο για περαιτέρω γραφές και παρουσιάσεις και των δύο (Γυμνασίου και Δήμου).

Άφησε το αποτύπωμά του με την ευφορική και συναρπαστική απεικόνιση ανθρώπων, πραγμάτων και καταστάσεων. Με το Λεύκωμα αυτό, που εξεδόθη με δαπάνες του ιδίου κατά τα 2/3 και του διευθυντή του Β. Καραγκιοζόπουλου κατά το υπόλοιπο (1/3),  ο συγγραφέας Δ. Κ. Κ. άφησε μια κληρονομιά με διαχρονική και πολιτισμική αξία, η οποία θα συγκινεί και θα γοητεύει όσους από τους αποφοίτους του Γυμνασίου και δημότες του δήμου αξιωθούν να το αποκτήσουν και να το διαβάσουν.

Το εξαιρετικό πόνημα του μουσικολόγου κ. Κυριακόπουλου, στον οποίο ανήκουν πολλά και θερμά συγχαρητήρια, παρουσίασαν στο Πνευματικό Κέντρο Μοσχάτου, στις 26-11-2017, η πρώην διευθύντρια του κ. Ελένη Αλειφέρη – Βλάση και ο «δικός μας» Ηλίας Γιαννικόπουλος, νομικός, διδάκτορας του Πανεπιστημίου Εδιμβούργου, ιστορικός ερευνητής και πασίγνωστος βιβλιοκριτικός, οι οποίοι εξήραν με εγκωμιαστικά λόγια το έργο του κ. Δ. Κυριακόπουλου και καταχειροκροτήθηκαν θερμά από το πυκνό και εκλεκτό ακροατήριο.

Ο «δικός μας» Ηλίας Γιαννικόπουλος, χειμαρρώδης ρήτορας, με τη μαγική μπαγκέτα του λόγου του και τις αξιοσημείωτες επισημάνσεις του «έστησε» το δικό του λογοτεχνικό και πολιτιστικό Λεύκωμα και άφησε στον καθένα να καταλάβει ότι ο κάθε άνθρωπος στο διάβα της ζωής του πρέπει ν’ αφήνει ένα καλό αποτύπωμα, όχι μόνο για να τον θυμούνται αλλά και για να τον μιμούνται.

Μπράβο σε όλους και για όλα.

 

Ιωάννης Ηλ. Νικολακόπουλος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου