Δευτέρα 18 Μαΐου 2020

Συλλογική κριτική για τα βιβλία για το Περδικονέρι

ΤΟ «ΠΕΡΔΙΚΟΝΕΡΙ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ»

Ένα λαμπρό σύγγραμμα

για όλους τους Αρκάδες

 

Μια ξεχωριστή αρκαδική τελετουργική μυσταγωγία, συνετελέσθη από τον Σύλλογο Περδικονεριτών, με την παρουσίαση του νέου-τρίτου και τελικού – τόμου της Τριλογίας «Περδικονέρι Γορτυνίας και οι συνοικισμοί του Γαλατά, Μπουλάρι, Συρταμάκος» δημιούργημα του συγγραφέα Δημήτρη Κυριακόπουλου, άοκνου και ανεξάντλητης υπομονής και αστείρευτης επιμονής, φιλόπονου πνευματικού μέρμηγκα.

Την Κυριακή 16.12.2018, τρεις μελίρρυτοι ποταμοί γνώσεων και σοφίας, ως φιλολογικοί παρουσιαστές, φώτισαν την κατάμεστη αμφιθεατρική αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καλλιθέας, στην οδό Μαντζαγριωτάκη 76, όπου έστρεψαν τους διεισδυτικούς προβολείς των βλεμμάτων τους και κατηύγασαν άπλετα το έμπλεο αγάπης για την πατρίδα, έκθαμβο ακροατήριο.

Η πανεπιστημιακή λειτουργός, καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κα Μαρία Μαντουβάλου, ο νομικός Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου κ. Ηλίας Γιαννικόπουλος και ο διακεκριμένος Φιλόλογος και συγγραφέας κ. Δημήτριος Αναγνωσταράς, κορυφαίοι μύστες των επιστημών τους, δεξιοτέχνες του λόγου, άφησαν το εκχύλισμα της αγάπης τους και άπλωσαν αμύθητους θησαυρούς από έναν άγνωστο πλούτο ιστορικών, γλωσσικών, μυθολογικών, μουσικών και θρησκευτικών παραδόσεων και στοιχείων που ανέσυραν από τις σελίδες του, όπως αυτά ήρθαν στην επιφάνεια των οριζόντων της περιοχής Περδικονέρι Γορτυνίας και καθιερώθηκαν στην καθημερινότητά της.

Όπως κατέδειξαν οι σοφοί, λόγιοι ομιλητές, το έργο αυτό του καθηγητή μουσικής Δημήτρη Κυριακόπουλου, είναι πλέον μία κιβωτός αξιών και αρκαδικών αρχών, που προσφέρεται ως «μικρό φυλακτό» προς κάθε Περδικονερίτη και κάθε Περδικονερίτισσα, όπως και κάθε Αρκάδα.

Ωστόσο, όμως, αποτελεί και ανεξίτηλη απόδειξη των πυρηνικών και ανεξάντλητων δυνάμεων των μουσικών, τις οποίες διαθέτουν και διασώζουν από την εποχή των συναδέλφων τους της αρχαίας Ιεριχούς, οι οποίοι περιφερόμενοι γύρω από τα τείχη της σαλπίζοντες με τις σάλπιγγές τους, τα κατεδάφισαν και τα ισοπέδωσαν!!

Αυτό το αμάγαλμα αδαμάντινων παραδοσιακών και χρυσοκέντητων αυτοτελών ενοτήτων, λόγου και τέχνης, θα ήταν ελλιπές αν δεν περιείχε θαυμάσιο φωτογραφικό άλμπουμ Περδικονεριτών στις σελίδες του και τοπικά δημοτικά τραγούδια, με πλήρη καταγραφή τους, σε ευρωπαϊκή και βυζαντινή μουσική, με τις χαρακτηριστικές γραφές τους.

 

Κώστας Κουμπέτσος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου